Min kroatiska granne

Wow, jag har haft en granne från Kroatien i ett halvår nu utan att jag vetat det! 
Jag var i tvättstugan nyss och där inne står en av mina grannar, som jag har sett många gånger och hejat på men aldrig pratat med. Han frågar om det är lungt om han använder torktumlaren i 10 minuter till. Ja självklart fick han ju det. Jag behövde ju inte torktumlaren med en gång.

Och så började vi prata lite. Verkar vara hur trevlig som helst. Och när jag sa vad jag hette svarade han "Jaha du är den bosniern jag velat träffa!". Öh, blev helt ställd där och när jag med ett smått nervöst flin frågade vad honom vad han menade så sa han att han sett på brevlådorna där ute att det fanns någon tjej med bosniskt namn och han var nyfiken på vem jag var eftersom han själv är halvkroat!

Jag blev så chockad och så glad så jag nästan skriker ut orden "Neeeeeeemoj zezatiii?! Ozbiljnooooo?".
Han blev nog lite rädd för mig där, över min spontant glada reaktion tror jag, och jag märkte utifrån hans reaktion att jag kanske var lite överdrivet glad över att han var kroat. Men va fan, ni vet hur det är, vem skulle inte bli glad om man fick veta att man har en granne från f.d Jugoslavien, om man själv är därifrån? :)
I alla fall, då säger han att han inte förstod något av det jag precis sa men eftersom jag reagerade positivt så skulle han ta det som en komplimang! Haha. Och vi båda brister ut i skratt då.

I alla fall, vi stod faktiskt i tvättstugan och pratade väldigt länge. En halvtimma säkert. Hans mamma är kroat och pappa svensk. Och att han själv är född i Sverige och kan ingen kroatiska förutom "Zdravo, kako si" fastän han som liten spenderade 2 veckor i Kroatien nästan varje sommar.
Nu efter kriget har han varit där 4 gånger bara. Och så började vi prata om kriget. Han sa att han märkt att hatet mellan bosnier, kroater och serber bara blir värre och värre för varje år som går istället för att det ska vara tvärtom och att han märkt att försoning kommer aldrig ske, bara ännu mer av misstro, misstänksamhet och hat. Så sant så.
Han tyckte också att en bra idé skulle vara om man byggde murar mellan de 3 olika folkslagen så kanske hatet skulle bli mindre. Men det enda jag kunde säga honom var att det behövs inga fysiska murar för att skilja folk åt, de osynliga är tillräckligt tjocka.
Hatet kommer för alltid att finnas kvar. Det blir aldrig som förr.

Nä usch vad långt detta inlägg blev. All credit till er som orkat läsa det.
Nu ska jag till tvättstugan igen.

Kommentarer
Postat av: nadia!

kul att du kom med i listan, var där också förut, men nu är jag inte med längre. tråkigt! :(

2007-05-22 @ 18:30:06
URL: http://nadiainstockholm.blogg.se
Postat av: Adisa

Nadia: ähh det kommer säkert igen! detta är min första gång me, lyckan kommer väl inte vara så länge för mig heller hahahah

2007-05-22 @ 18:34:30
URL: http://adisa.blogg.se
Postat av: madonna

det där är faktiskt låtar.. jelde da su fine? :)

2007-05-22 @ 18:59:34
URL: http://alima.blogg.se
Postat av: Adisa

madonna: ooohh jag har inte hört dom! kan du inte skicka dom till mig? :)

2007-05-22 @ 19:46:38
URL: http://adisa.blogg.se
Postat av: Alma

gud vad rolig du är .. du ba börja snacka på bosniska som fan .. han ba ööööh .. haha jel makar bio fin? ;)

2007-05-22 @ 20:20:50
URL: http://madeinbih.blogg.se
Postat av: madonna

auuu skandaaaaaal! hahaha. joj imam ih samo na kaseti, men ska fråga några om de har den på datorn.. pa cu ti poslati.. du måste ju höra dem! :)

2007-05-22 @ 20:21:06
URL: http://alima.blogg.se
Postat av: madonna

imam ih jos malo. daj mi tvoj mail :)

2007-05-22 @ 20:32:30
URL: http://alima.blogg.se
Postat av: Adisa

evo ti: [email protected]

2007-05-22 @ 20:45:48
URL: http://[email protected]
Postat av: Adisa

Alma: haha jag vet..han blev helt förvånad, fattade ingenting :S haha... nee ma kakvi, han är inte fin nånstans, jos kosa kakva mu je, ko da ga je krava zvakala haha ali je trevlig som fan :)

2007-05-22 @ 20:47:15
URL: http://adisa.blogg.se
Postat av: M

4 ggn jag e inne hos dig idag! credit till mig:P

2007-05-22 @ 22:22:05
Postat av: Adisa

M: haha du är bäst! :)

2007-05-22 @ 22:31:17
URL: http://adisa.blogg.se
Postat av: hana

i och med att ni var rätt så glada över att träfa varandra innebär att alla människor måste hata varandra för att de är av olika ursprung/etnicitet. Ni båda tänker för negativt och när fler tänker som ni det är då som det kan bli farligt.

2007-05-31 @ 21:25:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0