Sanningen om invandrare

Jag blir förbannad på detta. En vän till mig sökte ett jobb som ekonom. Hon är invandrare. Förnamnet är svenskt  men efternamnet utländskt. Hon gick på intervju, fick inte jobbet. Pga efternamnet, trots toppbetygen och magisterdiplom. Ett år senare, då hon gifte sig med en svensk kille, därav att hon fick ett svenskt efternamn, sökte hon samma tjänst igen på samma företag och fick jobbet direkt. Pga efternamnet.
image405
En del grupper människor i vårt avlånga land fruktar för att invandrarna ska ta deras jobb. Och, förvisso, många invandrare är företagsamma människor, men problemet med att de tar "svenskarnas" jobb är inte så stort som man tror. I själva verket är det tur att Sverige har invandrare. För det här landet skulle utarmats utan dom. Varje år flyttar 30 000 svenskar utomlands. Antalet döda medborgare per år överstiger antalet födda. Alltså: befolkningen minskar.

Sverige är ett lustigt land. Vi har t ex den största andelen akademiskt utbildade städare i världen. De flesta av dem är inte födda i Sverige. Alla skulle de kunna göra något annat jobb mycket bättre. Och det finns ett behov av dem alla på den svenska arbetsmarknaden.Egentligen.
Det är bara det att ja, det blir ju så konstigt på företaget när man anställer en Abduhla mitt ibland alla Svenssons.
Tycker man.
Så därför anställs nästan inga Abduhla till högre yrken i Sverige. Och det där är ju lite konstigt. För de flesta av de vuxna invandrare som kommer hit är i stort sett färdigutbildade och redo att börja jobba direkt. Utbildning och uppväxt - sådant som normalt kostar samhället en massa pengar - är redan betalt i något annat land. Sverige behöver bara tacka och ta emot. Men det gör man inte.

Istället talar man om hur man ska bli av med invandrarna igen.
Släng ut turkarna. Kul. Då stänger hälften av Sveriges pizzerior (för ni trodde väl inte att det var riktiga Italienare som stod i alla de där resturangerna? Så många Italienare finns det inte.). Om Sverige lyckas tackla den förlusten kommer sedan nästa dråpslag: våra offentliga lokaler börjar skita igen. För vem ska städa dom nu? Inga svenskar vill ha dom jobben.
Det är verkligen konstigt. Invandrarna uträttar alla skitjobb som svenskarna själva inte vill göra. Och man talar om hur va ska bli av med dom.
Och invandrarna kostar föresten inte det svenska samhället ett öre. De är färdigutbildade och arbetsföra. En invandrare är en ren vinstaffär. Kanske - ganska troligt - återvänder han/hon också till sitt ursprungsland när han/hon blivit gammal eller när situationen därhemma lugnat ner sig. Då slipper Sverige dessutom betala pension och invandraren har följaktligen inte gjort annat än tillfört Sverige pengar (genom att jobba och betala skatt). Egentligen borde Sverige betala för de invandrare vi får hit.

Det är inte lätt att bli placerad i en lägenhet mitt bland främlingar i ett främmande kallt land där dessutom en massa aggressiva hatmaskiner med rakade huvuden driver på gatorna.

Invandringsfrågan handlar egentligen inte om vare sig pengar eller ras. Det handlar om mänsklighet.
Och är vi inte beredda att visa den grundläggande medmänskligheten mot andra människor, så är vi inte människor själva.

image406

Kommentarer
Postat av: Emina

damn right nigga :D

2007-07-24 @ 18:18:02
URL: http://emmiina.blogg.se
Postat av: Anonym

Om man har jobbat i Sverige hela sitt liv o sedan återvänder till sitt hemland när man är äldre har man ju svensk pension som man har slitit för hela livet, man tackar ju inte precis nej till den.

2007-07-24 @ 20:22:38
Postat av: Anonym

Riktigt bra skrivet, stämmer precis..synd verkligen att det är så...

2007-07-25 @ 12:53:19
Postat av: Sanela

Bra inlägg! Men jag tror att vi alla är sådana, är rädda från det främmande och därför tar vi avstånd från det. Man skaffar sig lätt fördomar mot det som man vet så lite om..

2007-07-26 @ 12:41:47
URL: http://sanelaaa.blogg.se
Postat av: Mia

Otroligt bra skrivet måste jag säga! :)

2007-07-30 @ 18:49:49
URL: http://mypaperheart.blogg.se
Postat av: Aida

Bra skrivet tjejen. Moderatpolitik är vad det är...de vill att invandrare som har akademisk utbildning ska ta sig an städ- och diskjobb. Aldrig i livet säger jag! Sverige förstår inte att de är BEROENDE av invandrare, Sverige har en alldeles för liten befolkning för sin landsarea, vi har 9 miljoner invånare på ett relativt stort land, medans t ex Storbrittanien har 15 miljoner i enbart London. Sverige behöver arbetskraft för att kunna ha tillväxt! Blindstyren!

2007-07-30 @ 20:16:04
URL: http://starly.blogs.se
Postat av: M

otroligt välskrivet och rätt !

2007-08-05 @ 16:59:04
Postat av: Iris

Kao da sam ja tekst napisala. Way to go Adisa! Posto se slazem s tobom, necu nista vise ni komentarisati. Så sant så sant!

2007-08-16 @ 00:26:35
URL: http://mrvica.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0