Kvinnoförtryck

Jag var med om en konstig grej precis, på Konsum. Jag står i kön till kassan och framför mig står det ett mycket äldre par, typ 80års åldern och pratar om muslimska kvinnor? Jag ville höra vad dom pratade om så jag gick så nära som det gick. Men eftersom det var ganska högljutt i affären hörde jag inte så bra. Bara när kvinnan sa "Gud det är så synd om dessa kvinnor. Jag skulle tagit självmord om jag tvingades leva som en muslimsk kvinna, usch, denna förtryck dom får stå ut med och så är det minsann för alla muslimska kvinnor..."
Gaaah, så förbannad jag var, vadå alla muslimska kvinnor? Vadå förtryck?

Det är inte religionen som förtrycker kvinnan, det är okunskapen!
Finns det verkligen någon kvinna som är mer fri än en muslimsk kvinna? Den första frågan man måste ställa sig själv är att varför skulle en västerländsk kvinna av sin fria vilja konvertera till islam om hon skulle bli förtryckt???
Det är framförallt den muslimska kvinnans klädsel som bl.a. genom media har fått den muslimska kvinnan att framstå som förtryckt. Sanningen är den att klädseln förtrycker ingen, det är bara tyg. Vem har "bestämt" att en kvinna som täcker sitt hår eller sitt ansikte skall räknas som förtryckt? Någon har lyckats med sin hjärntvätt!!!
En troende muslimsk kvinna bär dessa kläder av sin fria vilja, så förtrycket sitter i betraktarens ögon. (dessa förtryckande betraktare är ofta västerländska).
Det är åter igen inte Islam som förtrycker kvinnan utan människan med sin okunskap. Okunskap om religionen, det kan gälla så väl av media som av en muslim som inte vet sina eller den andres rättigheter i Islam. Versen om att täcka sig uppenbarades för att de muslimska kvinnorna skulle kännas igen som fria, respekterade kvinnor.


Media hjärntvättar allmänheten med enorm kraft.
Ett exempel: man visar en afghansk kvinna som med glädje river av sig sin burka och spyr galla över talibanerna som tvingade henne att bära den. Det är bara en idiot som går på den historien -att se hur islam förtrycker kvinnan. Burkan fanns där innan talibanerna. Den är en tradition och sed som tillhör deras kultur vare sig man är muslim eller inte. Media visar upp denna stackars kvinna inför omvärlden (hon är inte ens muslim), med vilket budskap? Nu efter talibanerna så finns burkan kvar och den bärs fortfarande av de flesta kvinnor i Afghanistan. Varför har inte media uppmärksammat det? Varför har media aldrig talat med en afghansk kvinna som frivilligt bär den och också frågat henne vad hon tycker om talibanerna? Det går hela tiden ut på att svartmåla islam. Vem styr media? Media bär en stor del av ansvaret till att många människor förtrycker den muslimska kvinnan, ofta är förtryckaren icke muslim. Många muslimska kvinnor upplever dagligen ett förtryck av den västerländska "civiliserade" människan. Av en troende praktiserande muslim som har kunskap om religionen bemöts den muslimska kvinnan med respekt.


Vad har då en muslimsk kvinna för rättigheter? Följande rättigheter fick kvinnorna redan för 1400 år sedan. I islam är kvinnan och mannen jämställda inför Gud.

1. Hon har rätt att ärva.
2. Hon har rätt till skilsmässa.
3. Hon får utbilda sig och arbeta.
4. Hon har rätt till att inte behöva arbeta.
5. Hon har rätt till att behålla sin lön själv, eftersom hon inte har försörjningsplikt.
6. Hon har rätt att välja man vid giftermål och får inte giftas bort mot sin vilja.


Detta är en del av alla hennes rättigheter.


Kommentarer
Postat av: Aida

Svaka ti cast za ovaj tekst. Mada mozes razumjeti att gamla människor har en väldigt snäv syn på det mesta och att de inte lever i den "moderna" världen.
När man ska börja diskutera om vem som är förtryckt så står jag fast vid att det är den västerländska kvinnan som är förtryckt. Den västerländska kvinnan hetsas till att visa tuttar och rumpa för att få uppmärksamhet, ligga med chefen för att få bra jobb, vika ut sig i Playboy och Slitz....kolla bara på alla rappares videos i USA???
Den muslimska kvinnan å andra sidan vörnar om sin kropp, sin heder och vem som får se henne, hon skyler sig själv och låter inte männen leka med hennes sexualitet! Väst vägrar inse detta. Jag kan inte vara mer stolt över att vara muslim, jag är Gud tacksam att jag har denna religion för det är det finaste och renaste som finns, och Islam gör mig till en bättre människa.

2007-07-09 @ 21:31:42
URL: http://starly.blogs.se
Postat av: Adisa

Aida: Precis så är det! kunde inte sagt det bättre själv

2007-07-09 @ 22:06:03
URL: http://adisa.blogg.se
Postat av: advan

cao mala..dobra si..samo budi malo vise bosanka:Phehe, nema vise toliko nasih cura, koje se moze nazvati istinske bosanke..svi su izgubili svoj identitet i svoje korjene, izgubile su sami sebe..a toliko ljudi su dali svoj zivot za nasu domovinu, i u cast njima svima mi nesmijemo zaboraviti nasu Bosanskohercegovacku kulturu,jezik,tradiciju i historiju..budi ponosna, nasa domovina je ljepa i malo zemalja postoje koje imaju tako cudnu i ljepu historiju kao nasa BOSNA! puno pozdrava

2007-07-11 @ 01:56:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0