Mördare går fria i Sverige

Två stycken 16-åriga pojkar sparkade ihjäl en ett år äldre pojke. Samtliga fem pojkar är anhållna misstänkta för mord.

Men eftersom pojkarna bara är 16 år gamla kommer ingen av dom dömas till fängelse. I Sverige fungerar det nämligen så att om man begår brott innan man fyllt 20 år så räknas man som en tonåring och bedöms mildare än om du varit 25 år och mördat en människa. Detta trots att vi i Sverige har en straffbarhetsålder på 15 år. Lagen säger att ungdomar mellan 15-18 år inte kan dömas till fängelse om det inte finns synnerliga skäl för det, men även då förordas ungdomsvård istället. Mord tycker jag är ett synnerligt skäl om något. En person som är kapabel att mörda, vare sig personen är 16 år eller 66 år ska straffas och inte tillåtas springa fria ute i samhället.

De fem 16-åriga mördarna kommer därför gå fria (jag räknar inte ungdomsvård som ett straff). De kommer dömas till sluten ungdomsvård och sedan vara ute på gatan igen innan de fyllt 25, troligtvis ännu tidigare. Detta trots att de kallblodigt sparkat ihjäl en ung pojke och berövat honom livet.
Det är så rättsystemet fungerar i Sverige - det är synd om förövarna, inte offren. Förövarna ska få vård, de ska behandlas, rehabiliteras, återinföras in i samhället igen. Att mörda en människa är inget allvarligt brott så länge du är under 20 år.

I USA Är det så att är du 15 år och mördar en annan människa - då bedöms du precis som alla andra mördare och kan tilldömas såväl livstids fängelse som dödsstraff. Jag hade gärna sett det systemet även i Sverige. Ingen är mindre oskyldig till ett brott bara för att personen ifråga är ung. Är du 16 år gammal ska du ha tillräckligt med vett i skallen för att inse att det är fel att sparka ihjäl andra människor. Och då är du också tillräckligt gammal för att ta konsekvenserna av ditt agerande.

Så lås in snorungarna bakom lås och bom. Sluta dalta och släng mördarna i fängelse. Där kan de sitta och begrunda sin egen idioti tills de blir 65, då kanske de kan få ansöka om strafflindring åtminstone!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0